Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

12ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ

Την Παρασκευή 15/03/24 οι μαθητές των δύο τμημάτων της Α' τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων που στεγάζεται στην ιστορική έπαυλη Μοδιάνο (Τοπσίν) στη Γέφυρα της Θεσσαλονίκης, συνοδεία των καθηγητών Μαρκούδη Α., Αλεξιάδη Γ., Χαλκίδου Δ. και Χατζή Ε. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1999 όταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας αγόρασε την έπαυλη αυτήν για να την αξιοποιήσει ως μουσείο.

Στις αίθουσες του μουσείου οι μαθητές παρακολούθησαν εκθέματα όπως όπλα, ξίφη, στρατιωτικές στολές, μετάλλια, πίνακες, λιθογραφίες, χάρτες, φωτογραφίες, διάφορα κειμήλια από τους Βαλκανικούς Πολέμους, μια ιδιόχειρη κάρτα του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου, καθώς και αντίγραφο του πρωτοκόλλου παράδοσης της Θεσσαλονίκης. Επίσης, στο ισόγειο του κτιρίου είδαν σε προθήκες τα κειμήλια των στρατών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, του Μαυροβούνιου και της Ρουμανίας.

Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου επισκέφθηκαν τον τάφο του Χασάν Ταχσίν Πασά, του οποίου ο ρόλος ήταν καθοριστικός στην άνευ όρων συνθηκολόγηση και αναίμακτη παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο. Στο ίδιο ταφικό μνημείο έχουν εναποτεθεί και τα οστά του υιού και υπασπιστού του Κενάν Μεσαρέ.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο παραδοσιακός περιστερώνας που κατασκευάστηκε από την οικογένεια Μοδιάνο, προκειμένου να φιλοξενήσει ποικίλα είδη ταχυδρομικών περιστεριών.

Η επίσκεψη στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων εντάσσεται στα πλαίσια των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων, που υλοποιούνται φέτος στην Α' τάξη από τους παραπάνω εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστούμε θερμά τους οπλίτες και τους αξιωματικούς για την υποδειγματικά οργανωμένη και κατατοπιστικότατη ξενάγηση που μας παρείχαν!